Wat is atopie en wat kun je er tegen doen

Als je zelf een hond hebt of mensen kent met een hond heb je misschien wel een keer gehoord van atopie. Atopie hond is geen ziekte maar een allergische aandoening die voorkomt bij honden. De aandoening komt vaak bij de huid tot uiting, wat atopische dermatitis heet. Atopie is een vervelende aandoening voor je hond omdat het allemaal klachten kan veroorzaken en natuurlijk niet fijn is voor je geliefde viervoeter. Hoewel het niet mogelijk is om atopie volledig te genezen, is het wel mogelijk om actie te ondernemen. 

Atopie hond herkennen

Wanneer een hond in contact komt met een allergeen ontstaat er een allergische afweerreactie, vaak op de huid van de hond. Bij de reactie komen ontstekingsproducten in de huid vrij (zoals histamine). Deze stoffen worden aangemaakt door het lichaam om de allergische stof af te weren, wat zorgt voor een reactie waar je hond aardig wat last van kan hebben.  Deze afweerreactie wordt dus atopische dermatitis genoemd. Het komt vaak voor in de vorm van extreme jeuk, vaak bij poten, kop, oksels en liezen, rode plekken op de huid, korstjes, kale plekken, verdikking en verkleuring van de huid en oorontstekingen of bindvliesontstekingen van de ogen. 

Atopie hond is helaas niet te genezen. De genetica die de aanleg biedt voor deze ziekte kunnen natuurlijk niet worden veranderd. Het beste wat je kan doen als baasje is het in de gaten houden van de prikkels en klachten van je hond. Atopie is namelijk anders voor iedere hond. Door de prikkels te controleren en de jeuk en huidontsteking tot een minimum beperken. De behandeling van deze aandoening is eigenlijk dus niks anders als het in de gaten houden en onder controle houden van de symptomen die je hond ervaart bij een allergische reactie. 

Vaststellen van de oorzaak

Atopie hond kan ook worden behandeld door vast te stellen of iets in de omgeving de reactie veroorzaakt. Dit kan gedaan worden door een bloedonderzoek, maar ook door een vermoeden dat je zelf hebt. Als je merkt dat je hond een reactie krijgt na in contact te komen met een bepaalde stof kan je dit bestrijden. Dit onderzoek heeft niet altijd een duidelijke uitkomst, maar kan wel een richting geven waar je alert op moet zijn op baasje. Het beste wat je kan doen bij atopie hond is dus goed de reacties in de gaten houden en onder controle houden.  

Tip: Puurvoordieren.nl

Plaats een reactie