Waar moet je op letten bij het tandenpoetsen van je hond?

Mensen poetsen hun tanden als het goed is twee of drie keer per dag. We gaan eens in het jaar of eens per half jaar naar de tandarts en als we gaatjes hebben laten we deze vullen. Sommige mensen gaan ook naar de mondhygiënist om de mond gezond te houden.

We besteden zelf veel aandacht aan ons gebit, maar hoe zit dat eigenlijk met onze huisdieren? Een hond kan zijn gebit vrij schoon houden door het kauwen op een bot, maar eigenlijk is dit niet voldoende. Waarom zou je de tanden van je hond eigenlijk niet poetsen?

Voordeel van tandenpoetsen van je hond

Tandplak verwijder je bij je hond het meest effectief door het poetsen van de tanden. Je kunt hiervoor speciale hondentandpasta gebruiken. Deze bevat een smaak die je hond interessant zal vinden, wat het aanleren van tandenpoetsen vergemakkelijkt. Het is mogelijk om de hondentandpasta op een gewone ‘mensentandenborstel’ te smeren, maar je kunt ook een speciale hondentandenborstel kopen. De steel van deze tandenborstels is een stukje langer en het haaroppervlakte kleiner. Er is ook nog een vingervariant van de hondentandenborstel.

Je hond trainen

  • Belonen is het belangrijkste gedeelte in een training van je hond. Je moet wel met de volgende zaken rekening houden: beloon je hond op het goede moment. Het goede moment is precies wanneer je hond het gedrag vertoont dat jij van hem verlangt. Niet eerder en niet later.
  • Kies voor de juiste beloning. Een beloning moet natuurlijk wel voelen als een beloning. Geef je je hond een brokje die hij heel de dag door uit zijn etensbak kan pakken, dan ziet hij dit waarschijnlijk niet echt als een beloning. Wat vaak het beste werkt, zijn kleine hondensnoepjes met een sterke geur.
  • Het heeft geen zin om je hond te lokken met iets lekkers. Hij moet het gewenste gedrag uit zichzelf doen en meteen daarna moet hij worden beloond. Belonen is iets anders dan lokken.

Plaats een reactie