3 Redenen waarom bont verboden moet worden

Als mens vind je een bijzonder deel van jezelf terug in de dieren die je ontmoet. Dieren hebben een bewustzijn dat dicht bij de natuur staat. Wanneer we een dier in de ogen kijken herinneren we onze oorsprong in de evolutie. Dieren hebben gevoelens die vergelijkbaar zijn met die van mensen. Een van de grootste bronnen van lijden voor dieren is bont. De Partij voor de Dieren strijdt al jaren voor een einde aan dit dierenleed. Wist je al dat er in Nederland tien miljoen dieren per jaar worden gedood voor bont? Hier zijn drie redenen waarom bont verboden moet worden.

Een extreme lijdensweg

Stel je eens voor dat je een nerts bent. Dat is een klein jacht diertje dat lijkt op een wezel. In de natuur heb je een territorium van zo’n vierkante kilometer. Jouw kooi is echter nog geen halve vierkante meter groot. Je zit met tienduizenden in een gigantische stal en ervaart enorme stress. Je bijt jezelf, wordt getreiterd in je kooi en mishandeld voordat je wordt geslacht om je bont. Het dierenleed in de bontindustrie is nog erger dan het is in de beruchte bio industrie. Maar er zijn meer redenen dat deze handel zo snel mogelijk moet stoppen.

Het is niet in ons belang

Nu is het duidelijk dat nertsen het niet goed hebben op een fokkerij. Maar mensen hebben ook geen baat bij deze industrie. De productie van bont kost veel aanvoer en daardoor landbouwgrond. Vergeleken met plantaardige stoffen is dit bijzonder inefficiënt. Daarnaast zijn de grote stallen vol nertsen een broedplaats van ziektes. Covid-19 is aangetoond bij de nertsen en springt heen en weer tussen de dieren en hun bewakers. Zo komen er snel nieuwe mutaties die mogelijk resistent zijn tegen de vaccins. Terwijl de wereldbevolking zich moet aanpassen onder lockdowns, zijn de fokkerijen nog niet gesloten.

Andere dieren

Sinds 2017 heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens besloten dat het nertsenfokverbod definitief is. Het is echter mogelijk dat de oude kooien van de nertsen zo weer gevuld worden met andere dieren. Daarnaast handelt Nederland in allerlei andere soorten bont die elders worden geproduceerd. We importeren bijvoorbeeld het bont van wasbeerhonden uit China. Dit specifieke bont is gelinkt aan het ontstaan van de Covid-19 pandemie. Welk bont het ook is, waar het ook is, er moet een einde aan komen. Maar wat is de oplossing voor dit probleem? 

De PvdD geeft antwoord

De Partij voor de Dieren wil een einde maken aan de productie, de handel en de import van bont. Zolang dit niet is doorgevoerd moet bont verplicht worden geëtiketteerd zodat mensen bewust zijn van wat ze kopen. De meeste mensen die bont kopen zijn zich niet bewust van de manier waarop de dieren zijn behandeld. Het is tijd om op te staan voor de dierenrechten in de bont industrie. Zo staan we op voor onze band met de natuur en voor de volksgezondheid. Een betere toekomst is zonder bont.

Plaats een reactie