Kom alles te weten over de paardenfokkerij!

Een paardenfokkerij is een tak die tot de veeteelt toe behoord. Vaak worden paarden gefokt ten behoeve van het nut van de mens. Denk dan aan: vlees, leer, melk of voor mensen die paardrijden. Fokkerij paarden is een hele mooie tak in de veeteelt waar veel mensen niet veel vanaf weten. Het mooie aan fokkerij paarden is dat er veel diversiteit in zit. In dit artikel wordt je meer vertelt over de paarden fokkerij.

Wat is een paarden fokkerij precies?
Een paarden fokkerij is een onderneming die erop gericht is om paarden te fokken. Het kan voor het vlees, leer of de melk zijn, maar over het algemeen worden paarden gefokt voor de paardensport. Bij paardensport kun je denken aan: springwedstrijden, mennen, dressuur, en een rijschool.

Paardenfokkerij staatsaangelegenheid
Paarden zijn edele dieren en dat komt ook naar voren in landen als Duitsland. Daar zijn van oudsher stoeterijen vanuit de staat waar paarden worden gefokt voor de paardensport en dergelijke. Er zijn nog steeds deelstaten waar er echte staatsfokkerijen zijn. In Nederland zijn er geen staatsfokkerijen. Wel zijn er erkende fokkerijen waar paarden op ras en klasse worden gefokt.

Waarom zijn er erkende paarden fokkerijen?
Er zijn diverse paarden fokkerijen die erkende rassen fokken. Je kunt dan denken aan: KNWPNERS, Friesen, IJslanders en nog vele andere rassen. Deze fokkerijen die fokken op specifieke kenmerken van het ras en voor een bepaalde tak van de paardensport. Er zijn ook fokkerijen die voor de hobby fokken, maar deze zijn vaak niet erkent. Het is aan jezelf of je een raszuiver paard wilt kopen, groot voordeel eraan is dat je zeker weet dat je een echt raspaard hebt.

Wat zijn de voordelen van een paardenfokkerij?
Je kunt natuurlijk een paard of pony kopen bij iemand die er voor de hobby mee fokt. Kijk dan wel of het paard geen gebreken heeft en of het goed wordt verzorgd. De voordelen van een paardenfokkerij zijn:

  • De paarden worden op specifieke kenmerken gefokt. 
  • De paarden worden op specifieke talenten gefokt bijvoorbeeld voor springen. 
  • De paarden worden goed verzorgd en gecontroleerd op afwijkingen. 
  • De paarden hebben een stamboom. 

Hoe vind je een goede paardenfokkerij
Een goede paardenfokkerij heeft vaak een keurmerk. Je herkent ze ook aan de omstandigheden waarin paarden worden gefokt. Vraag altijd om deskundig advies.

Kijk voor meer informatie op 123paarden.nl

Plaats een reactie