Wat is het beste aas voor karpervissen

Vissen op karper vraagt om een speciale aanpak. Gewone maden zijn niet goed genoeg wanneer jij een grote karper aan de haak wilt slaan. Hiervoor zul je het groots aan moeten pakken. Boilies zijn een uitstekende keuze wanneer je wilt vissen op karper. Boilies hebben namelijk een harde buitenlaag die voor andere, kleinere vissen een stuk minder aantrekkelijk is. De karper bijt deze buitenlaag met zijn keeltanden makkelijk kapot. Daarnaast worden ook karperpellets als aas voor karper gebruikt en zijn er nog veel verschillende partikels die populair zijn onder de karpervissers. Maar wat is nu het beste karperaas?  

Boilies als aas voor karper

Als ervaren karpervisser ben je vast en zeker bekend met de kleine ronde deegballetjes, genaamd boilies. Voor de beginnende hengelaar leggen we het even uit. Boilies zijn ronde balletjes van vismeel, maismeel, tijgernootmeel, kipmeel of een andere meelsoort. Ze worden gekookt om een harde krokante buitenlaag te creëren. Deze buitenlaag zorgt ervoor dat ij gericht op karper kunt vissen. Boilies zijn er in veel verschillende smaken. Door fruitsmaken aan de boilie toe te voegen, krijg je een heerlijke zoete boilie, maar er zijn ook boilies met een visachtige smaak, zoals krab, schaaldieren of zalm. Boilies zijn eenvoudig zelf te maken, maar er zijn ook veel verschillende boilies te koop. Welke boilie je het beste kunt gebruiken, hangt af van de temperatuur, het jaargetijde, het soort water en de visstek. Vaak kom je met uitproberen er het beste achter wat voor jou goed werkt.

Karperpellets

Ook pellets worden gebruikt om karper mee te vangen. Deze kleine ronde staafjes zijn met name geschikt om de karper mee te voeren. Het zijn korte staafjes van samengeperst vismeel die gemaakt worden uit heilbotvoer, speciale visolie en vismeel. Hoewel dit aas vrij hard lijkt, valt het snel uiteen in het water. De karpers merken het geurspoor op en worden naar je haak gelokt. Doordat dit aas wat zachter is, zul je wat minder goed gericht op karper kunnen vissen. Andere witvissen worden namelijk ook door het geurspoor aangetrokken.

Partikels gebruiken

Partikels is een verzamelnaam voor alle kleine natuurlijke aassoorten. Denk bijvoorbeeld aan mais, tijgernoten, hennep en kikkererwten. Ook gebruiken sommigen hondenbrokken en duivenvoer. De partikels hebben een grote aantrekkingskracht. Of dat nu komt door de geur of de smaak of misschien wel het verrassende uiterlijk van dit aas, karpers zijn er gek op. Ook andere kleinere vissen worden door deze aassoort aangetrokken, hoewel tijgernoten wel enkel door de karpers gegeten worden.

Welk aas gebruiken

Er zijn dus verschillende soorten karperaas te koop en te gebruiken. Wil je echt gericht op karper vissen dan zijn boilies of tijgernoten wel de beste keuze. Doordat de boilies in veel verschillende smaken en diameters te koop zijn, kun je deze het hele jaar door gebruiken en kun je ook wat afwisselen. Want daar houden karpers zeker van, afwisseling. Door de verschillende aassoorten uit te proberen, kom je er vanzelf achter wat het beste voor jou als karpervisser werkt.  

Plaats een reactie