Wat kan ik doen aan een stinkende adem bij mijn hond?

Net als mensen, hebben ook honden vaak last van stinkende adem. Dit is meestal een onschuldig teken dat zich bacteriën bevinden in de bek van uw hond.

Wat zijn de oorzaken van een stinkende adem bij honden?

  • Hoofdoorzaak van een stinkende adem bij uw hond is meestal de biofilm op de tong. Bacteriën op de tong produceren een hevig ruikende ademgeur.
  • Bij sommige specifieke hondenrassen staan de tanden te nauw op elkaar. Hierdoor is het lastig de kleine spleetjes tussen de tanden te vrijwaren van bacteriën. Op den duur gaan deze bacteriën stinken.
  • Sommige honden vertonen naarmate ze ouder worden wat vreemd gedrag. Ze kunnen namelijk vuilnis eten. De precieze oorzaak daarvan is onbekend.
  • Helaas kan onwelriekende ademgeuren uit de bek van uw hond een symptoom zijn van een serieuze aandoening.

Hoe kun je stinkende adem verhelpen bij honden?

  • Tongschraper. Bij mensen is een vieze tong dé hoofdaanstichter van stinkende dampen uit de mond. Zo is dat ook bij honden. De oppervlakte van het achterdeel van een hondentong heeft een ruwe eigenschap, alwaar zich bacteriën bevinden die een nare geur verspreiden. Met de Orapup tongreiniger in combinatie met een tube lickies tegen tandsteen en tandplak is uw hond in een paar stappen verlost van onfrisse bekadem!
  • Tandenpoetsen vinden honden niet leuk. Tenzij je er al op jonge leeftijd mee aanvangt. Dan raken ze eraan gewend en zal poetsen een stuk eenvoudiger worden. Er zijn speciale hondentandenborstels te verkrijgen. Gebruik geen mensentandpasta, honden houden daar absoluut niet van! Twee tot drie keer per week poetsen is meestal voldoende.
  • Laat uw hond zoveel mogelijk kauwen onder andere op harde en verdroogde brokken. Er zijn ook speeltjes die ruw zijn. Als uw hond hierop kauwt, schuurt het als het ware zijn tanden vrij van tandplaque.
  • Mondspoelmiddelen kunnen helpen de bacteriën uit de bek van uw hond te doen verdwijnen. Kijk wel uit voor de chloorhexidine toevoeging. Dit middel is op langer termijn niet goed voor het gebit en schaadt de mondflora.
  • Water drinken is zeer goed voor de mondgezondheid van uw viervoeter. Evenzo als bij de mens, is een vochtige mond zeer belangrijk voor een sterk gebit. Een vochtige mond stimuleert de aanmaak van speeksel. In speeksel zitten allerlei positieve stoffen voor het welbevinden van de mond. Enzymen in speeksel breken bacteriën af. Voorkom daarom verdroging van de bek van uw dier.

Plaats een reactie