Zo voelt je nieuwe hond zich snel thuis

Voorbereiding en geduld zijn de sleutelwoorden tijdens de aanpassingsperiode van je nieuwe hond. Het verwelkomen van een nieuwe hond in je leven is een opwindende gebeurtenis, maar het kan zowel voor jou als voor je pup stressvol zijn totdat ze aan hun routine wennen. Vooral als je nieuwe huisdier in het verleden in meerdere huizen of dierenasiels heeft gewoond, kan het dagen, maanden of langer duren voordat jij en je huisdier aan elkaar wennen en je hond aan het huis. Wees geduldig, maak het gezellig en gebruik de onderstaande tips om je huisdier te helpen zich aan te passen aan het “nieuwe normaal” en vertrouwen met je op te bouwen. 

Verzamel benodigdheden

Bereid je huis goed voor en regel van tevoren de benodigde spullen voor je huisdier: 

  • Je hebt een platte halsband of tuigje en een verstelbare riem, voer- en waterbak, bed en speelgoed nodig. 
  • Kies speelgoed dat moeilijk door te slikken is zoals hondenkluiven. Verwar deze niet met koeienhuid, wat niet wordt aanbevolen totdat je weet of je hond de boel niet zal versnipperen en kan stikken in het ‘speelgoed’.
  • Als je eenmaal weet wat voor soort voedsel je hond heeft gegeten, koop dan een zakje om zijn dieet consistent te houden. Je kunt later altijd van voer wisselen, maar meng het huidige voer beetje bij beetje met het nieuwe voer om maagklachten te voorkomen.
  • Je kunt een bench of box die groot genoeg is voor je hond om in te staan ​​en rond te rollen ook beschouwen als een veilig en stil hol. 

Stel een routine op 

Maak van tevoren afspraken met je gezinsleden over hoe je voor je hond zult zorgen. Wie laat de hond uit en wanneer, hoe vaak voer je je hond, moet je eraan wennen? Waar rust hij ’s nachts? Heb je verboden kamers in je huis? 

Plan de komst voor je nieuwe hond

Zorg ervoor dat je nieuwe hond voor het weekend komt, of laat hem een ​​paar dagen thuisblijven. Maak kennis met elkaar en maak het gezellig met elkaar. Zie je hond als een van je favoriete hobby’s. De eerste paar weken wil je vaste gewoontes met je hond opbouwen, zodat hij begrijpt wat hij kan verwachten en je vertrouwt. Het kan verleidelijk zijn om hem mee te nemen naar een druk park, het strand, of naar een dierenwinkel om speelgoed uit te zoeken, maar de meeste honden voelen zich overweldigd door de overgang naar je huis. Begin dus met rust en regelmaat in de eerste week of nog wat langer. Voer en laat je hond uit en ga elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar je werk, sport of andere bezigheden.

Overweeg, wanneer je het huis verlaat, je hond speelse activiteiten zoals speelgoed te geven zoals een gevuld traktatiespeeltje of puzzelvoedselbakje. Dit zorgt voor mentale en fysieke afleiding en kan problemen zoals verlatingsangst voorkomen.

Help je nieuwe hond zindelijk te worden

Ga ervan uit dat je nieuwe hond niet zindelijk is. Wees consequent en houd een routine aan. Houd er rekening mee dat veel zindelijk gemaakte honden aanvankelijk in je huis kunnen plassen terwijl ze aan een nieuwe omgeving en routine wennen; u kunt dit voorkomen door ze om de paar uur uit te laten.

Zorg ervoor dat alle huisdieren gezond zijn

Als je al een hond of kat in huis hebt, zorg er dan voor dat hun vaccinaties up-to-date zijn en dat ze in goede algehele gezondheid verkeren voordat je je nieuwe hond introduceert. Een nieuw gezinslid kan stressvol zijn voor huisdieren, dus  alle huisdieren in  huis moeten mentaal en fysiek gezond en daarmee weerbaarder zijn bij stress.

Breng je nieuwe hond binnen een week  naar de dierenarts voor een algemene check-up, vaccinaties en vlooien- en tekenpreventie. Het asiel of fokker heeft je hond waarschijnlijk al ingeënt, gechipt, gecastreerd of gecastreerd, maar zo niet, vraag dan een microchip aan en maak een afspraak voor sterilisatie of castratie. Een afspraak maken voor herhalingsvaccinatie doe je dan ook beter direct.

Veel plezier met je nieuwe hond!

Plaats een reactie